Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Een ruime blik op zadels

 

DE INWERKING VAN ZADELS CONTROLEREN

Zadels kunnen de weg naar verbetering van gedrag of lichaamsgebruik soms dwarsbomen. De ruiter merkt soms niets, maar het paard tijdens beweging merkt heel veel. In de loop der jaren hebben wij geleerd dat we bij problemen veel meer positief effect kunnen sorteren, wanneer we bij problemen, zadels mee onderzoeken.

Jacqueline startte 2008 de MSFC opleiding (Master Saddle Fitting Consultant) op. Nadat deze was afgerond, was er dus wat basiskennis in huis. Het echte leertraject kwam echter pas in de praktijk, toen ze naast zadelcontroles, een periode zelf sterk aanpasbare zadels ging verkopen. Een nieuwe wereld ging stap voor stap verder voor ons open, waar we nu nog dagelijks blij mee zijn. Als dealer van verschillende merken ontdekten we namelijk, wat er bij het maken, aanmeten, aanpassen van heel verschillende dressuurzadels allemaal heel goed, maar ook waarom en wanneer het opeens minder goed kan gaan.

 

MERK- EN AANBODNEUTRAAL

Doordat we zelf met de voeten in de modder stonden, bij paarden met mooi gelijnde en bizarre confirmaties en alles wat daar tussen valt, met meerdere materialen werkten, zelf veel aanpassingen verricht hebben in wol, lucht en kopijzers, is er bij ons veel begrip voor de uitdagingen waar zadelpassers mee te maken kunnen krijgen.

Op dit moment verkopen we geen zadels meer en onderhouden we ook geen bijzondere banden met leveranciers. Dat werkt fijn. Zadelverkopers en aanpassers hoeven dus ook zeker niet bang te zijn, dat wij zomaar een zadel gaan afkraken, omdat we het merk minder leuk vinden enz.

Het merk zadel maakt bij ons geen verschil, we kijken louter of het materiaal, model, de maten op een bepaald moment werkt voor het paard en de ruiter.

 

VEEL VERSCHILLENDE SOORTEN PROBLEMEN

Natuurlijk komen ruiters niet in eerste instantie bij ons, als ze 100% zeker weten, louter een zadelprobleempje te hebben. Krijgen wij visite, dan is er doorgaans het vermoeden dat er een probleem in het paardenlichaam zit. Toch zullen we bij bepaalde type problemen, toch voorstellen het zadel mee te nemen. We hebben namelijk al veel te vaak meegemaakt, dat we daar toch een oorzaak van het probleem vonden. Het heeft geen zin een paard te behandelen, als de oorzaak nog in gebruik is.

Omdat zadelmakers na aanpassen nog wel eens de controle "in volle beweging" overslaan, liggen in werkelijkheid aangepaste zadels in beweging soms toch minder goed dan gehoopt. Paarden accepteren niet alles. Ook kunnen ruiters meemaken dat er tijdens normaal gebruik, toch ongemerkt problemen in het zadel waren of ontstonden. Zo zagen wij  "echt gegarandeerd onbreekbare zittingen" waar dan toch een dikke scheur in zat, veel te flexibel geworden zittingen, veel breuken en breukjes, regelmatig te veel maar soms ook echt veel te weinig wol of  lekkende luchtkussens dus een boom op een paard, gebroken bomen, verbogen bomen, zadels die niet alleen kleiner of groter geperst maar tijdens het persen verkeerd scheef gedrukt, redelijk wat fabrieksfouten, zadels met verkeerde symetrie aanpassingen, veel te brede zadels, veel te smalle zadels, zadels die tijdens het rijden in werkelijkheid op de wervelkolom zakken of juist te hoog blijven en instabiel zijn, zadels die tijdens het rijden de zijkant van de schoft indrukken, puntige keilkussens bij te kleine voorbomen, het "super close contact" zadel dat de riemen precies op de ribben van een paard drukt.

Het meest fascinerend is dat er zadels gemaakt worden die een pasmaat hebben, die nooit op geen enkel paard gaan passen, omdat ieder paard nog altijd wel een bepaalde opbouw heeft. Deze worden dan waarschijnlijk in donkere ateliers in elkaar gestikt, maar blijven daar helaas niet liggen.

Gelukkig zagen we ook heel veel dressuurzadels die hun werk wel echt goed doen! Echter, staan ze progressie in de weg dan is dat altijd ongemerkt, want geen ruiter gaat zijn paard laten onderzoeken in de wetenschap dat het probleem zeker aan het zadel ligt. Juist dit maakt dan weer dat wij extra goed leerden op te letten...

Het positieve van gevonden zadelproblemen is dan, dat ze altijd sneller op te lossen zijn, dan menig medisch probleem in een paard.

 

 

VERDER BEWEGINGSONDERZOEK

Helaas komen we ook situaties tegen waarbij de zadelmaker al veel werk heeft gedaan, maar het paard geen druk kan verdragen, omdat het lichaam in problemen is en het paard daarom het zadel niet goed draagt. De zadelmaker kan nog zo goed zijn, maar er is dan de situatie ontstaan dat het paard eerst naar het zadel gebracht moet worden.

Door in zijn geheel naar het paard, de ruiter en heel goed naar een zadel te kunnen kijken, krijgen we een goed totaalbeeld en dit brengt ons samen weer snel op de juiste route.

 

MERKNEUTRAAL

We zien zowel dure als goedkope zadels uitstekend en minder goed functioneren en hebben geen voorkeur voor merken. U hoeft zich niet te schamen als u geen Grand Prix rijdt, of misschien wel Grand Prix rijdt maar het paard achter de schermen verre van recht is.

We hebben veel combinaties in aktie gezien en weten dat bij paarden het trainen niet altijd zo zo eenvoudig is, als beschreven in boekjes. Bij een uitgebreide controle kunnen wij kijken, of paard en ruiter met dat zadel wel voldoende kans hebben, de gewenste bewegingen te maken, zonder dat het zadel op bepaald moment ergens meer druk gaat geven dan goed voor de combinatie is.

 

RICHTING BEPALEN

De kern van de vraag is altijd, of we een rug terug naar het zadel moeten gaan brengen, het zadel meer naar de ruggen, of op beide punten tegelijk moeten gaan bijsturen? Het verschil lijkt klein, maar is een verschil in resultaat op iets langere termijn is dan weer groot. Dat resultaat, daar gaan we voor.

 

OPZET VAN DE ZADEL CONTROLE

Bij een zadelcontrole gaan we alle specificaties bekijken en na of de weerstand van het zadel klopt. Vervolgens gebruiken we graag een soort "spin", een soort doorkijkzadel, om zelf maten te controleren en bijzonderheden te zoeken. Dat doen we louter om samen met patienteigenaren hoeken te vergelijken. We weten ook goed hoe we hoeken moeten vertalen naar pasvorm. Een zadelcontrole kunnen we alleen goed uit voeren, als we het zadel kunnen zien functioneren op het werkende paard, onder de ruiter, in draf en galop. Neem altijd een cap mee. 

Soms maken we via thermografie beelden van de warmte in een gebied. Dat doen we alleen soms nog om aannames verder te toetsen, we gebruiken thermografie ook alleen als het zadel op het oog al goed lijkt te functioneren. Het geeft een minder verfijnde weergave van drukverdeling dan de computerdrukpad, maar neemt daarentegen ook gebieden mee onder de benen en wrijving.

 

SAMENWERKEN

Als een zadel daadwerkelijk verder aangepast moet worden voor het paard, doen wij dat niet zelf. Bij nieuwe zadels is het altijd handiger, de corrigerende rol bij de leverancier te houden. Is dat niet mogelijk en is er geen eigen zadelpasser, dan hebben wij een nauwkeurig werkende zadelaanpasser in de buurt, die eventuele aanpassingen nauwkeurig kan verrichten. 

Bij problemen houden wij ons bij onze primaire taak, eerst het juiste overzicht en de meest handige volgorde naar het herstel van gedrag en/of lichaamsgebruik te zoeken.

ruggebruik Een ruime blik op zadels
Inversed rotation spine zadelgebied Een ruime blik op zadels
spin rechtshandig paard achter Een ruime blik op zadels
Invloed print Een ruime blik op zadels
thermonarijden Een ruime blik op zadels
thermonarijden1 Een ruime blik op zadels
thermosingel Een ruime blik op zadels
Teveel close contact Een ruime blik op zadels
Waarom bruggen? Een ruime blik op zadels