Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Atypische myopathie

Atypische Myopathie (spieruitval)

Deze pagina is in september 2016 aangepast omdat er nieuwe onderzoekresultaten met betrekking tot deze ziekte verschenen.

De naam van een spontane, zeer ernstige spieraanval bij paarden. In de regel sterft 90% van de betrokken paarden aan deze aandoening, vaak binnen 72 uur, omdat de spieren, waaronder de ademhalingspieren, het paard in de steek gaan laten. 

Op internet is nogal wat tegenstrijdige informatie te vinden over dit onderwerp. Artikelen zijn soms verouderd (geschreven voordat onderzoeksresultaten bekend waren en nooit meer aangepast) of men maakte de onderzoeksresultaten ergens wat steviger, dan ze in werkelijkheid al zijn. Wat eerder al duidelijk was, is dat esdoornbladeren en -zaden een toxische stof kunnen bevatten, de gifstof hypoglycine A, die de ziekte in gang brengen. Via onderzoeken, waar de universiteit Utrecht een grote rol bij had, werden de ziektegevallen afgelopen jaren specifieker onderzocht, waarbij gekeken werd naar aanwezige typen esdoorn enz. Ook de vraag of er mogelijk toch ook nog nog andere gewassen een rol spelen, werd niet overgeslagen. 

Uit het laatste onderzoek blijkt nu dat alleen de gewone esdoorn (de Acer pseudoplatanus L.) de gifstof hypoglycine A bevat. Wat nog opmerkelijk is, is dat de ene gewone esdoorn veel meer gifstof bevat dan de andere, per boom dus verschillend en zelfs per onderdeel per boom zijn er verschillen. De zaailingen zijn het gevaarlijkst, maar blad en zaden volgen.

Om atypische myopathie te voorkomen geldt nu voorlopig in ieder geval het advies om te proberen te voorkomen dat paarden zaden (de bekende waaiertjes waar kinderen graag mee spelen), zaailingen (de eerste verschijningsvorm van de boom) en bladeren van de esdoorn, binnen krijgen. In het najaar komen de zaden/bladeren vrij en ze kunnen bij storm een behoorlijk eindje meewaaien. In het najaar worden de meeste gevallen gemeld, terwijl de zaailingen het meest giftig zijn. Dit komt doordat in het najaar er in weilanden doorgaans minder te eten valt, dan in het voorjaar. Dan worden paarden minder kritisch. Bij twijfel adviseren we de paarden binnen te houden en zaailingen/zaden/blad zo snel mogelijk verwijderen.

Wees in het voorjaar wel alert op zaailingen (kiemen en jonge 1-4 jarige esdoorn ‘plantjes’) en verwijder deze, aangezien het gehalte hypoglycine A hierin hoog is. 

Natuurlijk kunnen we heel veel foto's op deze pagina zetten, maar nog veel meer foto's van de gewone esdoorn vindt u door even te googelen en afbeeldingen te bekijken. 

 

 

Inktvlek schimmel Atypische myopathie
Gewone esdoorn Atypische myopathie
Waaiers Atypische myopathie
Esdoorn bladeren Atypische myopathie
Waaiers (2) Atypische myopathie