Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Controleren zadelboom

 

EEN BOOM (STAM?)

De meeste zadels hebben een boom aan de binnenkant. Vroeger was deze altijd van hout, letterlijk een stuk uit een dikke boomstam, tegenwoordig wordt vaak ander materiaal gebruikt. We willen dat de boom voldoende stevig is, zodat hij de druk van een ruiter over het juiste gebied kan verspreiden. Het overstappen naar andere materialen gaf grote verbetering, maar ook een nadeel. Op deze pagina willen we onderstrepen, waarom het belangrijk is bij twijfel het zadel te controleren op breukjes.

COMBINATIES VAN MATERIALEN

Bomen zijn tegenwoordig vaak allerlei combinaties van materialen, dunne laagjes hout over elkaar heen, plastic materialen, koolstofvezel enz. Het doel is altijd het materiaal dun te houden, maar toch stevig, dat geeft ruiters meer gevoel wat het paard doet en zo kunnen we ook dichter bij het paard blijven.

 

zadelbomen voor onze stal

 

DE KRACHTVERDELING KOMT UIT DE BINNENKANT

Wij zien in de praktijk regelmatig paarden met boomproblemen. Niet alle paarden gaan duidelijk protesteren bij overlast, dus veelal heeft de ruiter dan de klacht dat het paard het niet lekker wil doen. We zien dit niet alleen bij de goedkope merken maar ook bij de duurdere. Niet alleen bij oude zadels, maar ook bij nieuwere. Zelfs bij zogenaamde onbreekbare bomen zagen we ooit een dikke scheur, de fabrikant bleef stug volhouden dat dat niet mogelijk was, tot hij de scheur zag.... Het punt is dat we voor ruiter en paard steeds verbeteringen aanbrengen, maar dat in de praktijk dan moet blijken hoeveel druk het aan kan. Zou je overal de boom eruit trekken, dan zou je bij veel bomen zien dat hij toch niet exact om het paard valt en de kussens niet alleen de boom gelijkmatig liften maar deze pasvorm wat bijsturen. Een flexibele boom krijgt zo meer druk op het materiaal. Maar denk ook aan het kleine zadel waar een grote ruiter in de lepel drukt. Druk.   

Gelukkig zit er bij de meeste zadels een lange garantietijd op de boom. Bij sommige zadels is er zelfs een levenslange garantie voor de eerste eigenaar. Zo blijven problemen gedeeld. Het enige dat wel heel belangrijk is, is dat ruiters een breuk of verlies van kracht zo snel mogelijk opmerken, zodat het paard geen mentale- of lichaamsproblemen opbouwt.

ZELF EEN BREUK VOELEN

Bij goede zadelcontrole door een goede zadelspecialist wordt een breuk al snel gevoeld. Feit is echter dat de bomen zich bij het losraken of breken, niets aantrekken van de datum waarop de afspraak met de zadelmaker in de agenda staat. De ruiter merkt soms niets, het paard daarentegen merkt wel verschil. Bij twijfel of een vreemd piepje in het zadel of het paard wordt opeens overduidelijk niet zo blij bij op zadelen enz, wil je even kunnen voelen. Daarom dit artikel, kunt je als ruiter even zien, hoe de binnenkant in elkaar steekt, hoe je snel een eerste controle kunt doen.  

WAT JE MOET WETEN

Bomen worden vaak versterkt via staal. Dat staal kan scheuren of los gaan.

 

 

WAT KAN STUK GAAN?

Allereerst moet je weten wat er stuk kan zijn in een boom. Natuurlijk de boom zelf, maar meestal zitten problemen in het ijzer. Binnenin het zadel worden bomen steviger gemaakt met ijzer. Op de kop zit soms ijzer, maar onder de voorpunt zit nagenoeg altijd ijzer. Men noemt het afwisselend kopijzer, gulletplate of headplate.

En dan is er nog de “spring”, de versteviging onder de benen van voor naar achteren.

Alle ijzer wordt bevestigd met nagels of schroeven. Komt er veel druk op, dan kan daar speling in komen. Ook kan metaalbreuk voor komen. Ooit kregen we een leverancier die probeerde zijn ijzeren plaat lichter te maken, het werd heel licht, maar daarna zagen we na enige tijd een grote toename in het aantal breuken. "De boom in dit merk is onbreekbaar", horen wij dan, zoekend naar de reden waarom het paard het werk minder fijn doet. Maar zien is geloven. Het is soms compleet bizar, hoeveel vertrouwen mensen hebben in verkoopbrochures en flexibele zadelconstructies. Een flexibel zadel is fijn, maar je wilt het bij problemen niet over slaan.  

Maar ook gaat een scheur in plastic of losse nagels in de boom teveel speling geven en onder de druk van ruitergewicht, dit piekpunten doorgeven in de druk naar het paard. Of wat we ook zien, zijn zadels die in een zadelpers scheef getrokken zijn. Of het betreft een zadel van een goed merk met productiefouten, het is tenslotte handwerk en dat is de eerste post waar men veelal bezuinigen wil. Heb je er oog voor, dan kun je dat vrij snel zien.

 

 

Het kan zijn dat je in het kussenkanaal of onder de kussens echt niets voelt. Dan is het een plastic zitting. Voelt u de veer lopen, dan heeft u een “spring tree”. Nu je dit weet, kun je de punten ook makkelijker zelf controleren.

 

kapot kopijzer in zadel

Uitslag bij de zadelmaker

Het is belangrijk te weten dat breuk echt niet alleen bij hele oude goedkope zadels voorkomt. Voel hoe het zadel aan het begin voelt. Voelt u later nieuwe vreemde dingen die u eerder niet voelde, ga dan met het zadel naar de zadelmaker. Hij kan het zadel openmaken en de schade beoordelen. Veel breuken kunnen worden hersteld, maar is er geen garantie meer, dan zal het soms nodig zijn afscheid van het zadel te nemen.