Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Droespreventie

 

 

WAT IS DROES

Wat doet droes bij een paard? Een besmet paard krijgt binnen 3 tot 14 dagen heftige keelontsteking. De symptomen zijn meestal koorts, slecht eten en geel-groen neusuitvloeisel. Alleen in het geval dat een nieuw besmet paard koorts heeft en nog geen zwelling, kan penicilline de bacterie in dit dier vernietigen. De bacterie veroorzaakt vaak opvallende abcessen onder de kaak of boven het strottenhoofd (achter de kaaktakken). Breken deze abcessen naar buiten open, dan geneest het paard daarna meestal snel en volledig.

Droes kan soms echter boosaardig worden. Bij uitzondering kan een abcesdoorbraak naar binnen leiden tot pus in bloedvaten of de luchtpijp, wat bijvoorbeeld longontsteking, cornage (stembandverlamming) of dampigheid kan veroorzaken. Soms ontstaan abcessen op andere plaatsen in het lichaam, zoals in de buikholte of bij de longen. Droes is dus zeker niet altijd onschuldig.

Heeft u te maken met een droesuitbraak op stal, dan vindt u meer informatie over het verloop en de maatregelen op de aparte pagina over droesuitbraak.

 

VACCIN TER VOORKOMING VAN DROES

Er is een vaccin tegen droes, maar dat wordt in praktijk relatief weinig gebruikt. Daar zijn uiteraard redenen voor. Wenst u een hogere beschermingsgraad, dan kunnen wij u uiteraard alle informatie verstrekken over de werkzaamheid en de daarvoor noodzakelijke entingfrequentie bij uw paard.

 

VEULENS IN DE OPFOK

Bij veulens in de opfok is droes heel vervelend want droes kan zeker bij veulens veel definitieve schade aanrichten. Daarom zijn veel opfokbedrijven er op over gegaan, zeker het eerste jaar de veulens te enten.

 

NIEUWKOMERS OP NORMALE STALLEN

Boven deze pagina staat "droespreventie", dat gaat zeker verder dan vaccinatie. De kans op droes is zeker op grote stallen lastig uit te bannen, maar wel terug te dringen.


DRAGERS

Bij ons in de buurt zit weinig opfok. De meeste droesuitbraken op gemengde stallen bij ons in de buurt ontstaan niet via veulens, maar doordat er een drager staat of is toegetreden op stal.  Zet dus echt preventief nieuwe paarden twee tot drie weken goed apart. Het is mogelijk nieuwkomers te testen via het bloed. Zeker als u paarden op neemt, die van stallen komen waar in het verleden droes is geweest, is dit zeer handig. Dit lijkt namelijk de beste en goedkoopste bescherming. Mocht een paard drager blijken, dan is het op veel stallen handiger daar iets aan te doen, dan afwachten tot de uitbraak er is en er meer dragers kunnen ontstaan. 

U wilt het ook niet op andere wijzen mee nemen naar uw eigen stal. Gebruik op vreemd terrein altijd uw eigen emmer en water uit de kraan. Wees alert op indirect contact: zet uw paard bijvoorbeeld liever niet ergens vast waar eerder vreemde paarden vaststonden en blijf liever van vochtige neuzen af. Komt u op meerdere stallen, wees dan bewust dat een beginnende verkoudheid toch reden vormt, om alert te zijn.

Wil je een goed beeld vormen, wat droespreventie is dan is het zaak niet alleen over vaccinatie na te willen denken, maar te denken over de manieren waarop het in een stal aanwezig is, zich kan verspreiden of een stal binnen kan komen. Lees daarom ook wat droes exact is op onze pagina "droesuitbraak".