Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Droesvrij gecertificeerd

 

DROESVRIJ GECERTIFICEERD

We zijn gecertificeerd droesvrij! Wat houdt dat dan in?

In deze tijd van het jaar zijn toch alle stallen droesvrij? Het antwoord is ja maar toch ook nee. Een droesvrij certificaat kan dus wel enige toelichting gebruiken.

 

GEEN DRAGERS OP STAL

Droes is een besmettelijke bacterie, die door dragers verspreid wordt en nieuwe dragers kan veroorzaken. De bacterie is voldoende irritant om serieus te nemen.

Onze privé paarden hebben geen droes gehad. Maar nu zijn we dan gecertificeerd droesvrij, dat is net weer even iets anders.

Voor het krijgen van een droesvrij certificaat vond een screening plaats, waarbij de privepaarden via een laboratorium onderzoek zijn getest op dragerschap. Een drager is een paard, die de bacterie in zijn luchtzak opgeslagen heeft. Het paard hoeft geen ziekteverschijnselen te geven, maar op willekeurig moment kan de bacterie gaan opspelen en kan het paard ook andere paarden besmetten.

Als bij screening dragerschap wordt gevonden, moet het paard of de pony worden schoongespoeld. Wij bleken geen dragers op stal te hebben, hoefden dus niet te spoelen. De stappen gingen dus erg soepel! Volgend jaar hebben we dan de keuze: opnieuw de paarden testen of de „droesvrij” status over te laten gaan in „droesonverdacht” (dan hoeven niet ieder jaar alle paarden opnieuw getest maar de nieuwkomers wel).

 

HET NUT VAN HET CERTIFICAAT

Is dat niet een beetje overdreven, werken aan zo een droescertificaat? Dat is per stal verschillend. Droes is op opfokbedrijven nog normaal, men laat de bacterie bij uitbraak daar ook gewoon de hele groep door gaan. Echter, op stallen waar volwassen paarden staan heeft een uitbraak van droes relatief veel meer effect heeft op het stalmanagement en paardeneigenaren, omdat men daar in het algemeen liever zowel uitbraak als verdere onderlinge verspreiding wil tegengaan. Waar volwassen paarden ook veel meer sociaal contact mogen hebben en veel samen buiten staan, kan dat natuurlijk iets lastiger worden dan op een stal waar ieder paard individueel staat. Sociaal contact is fijn voor veel paarden, maar ook fijn voor bacteriën die graag overstappen. Verspreiding beheersen is dan moeilijker.

We zagen droes de afgelopen jaren op grote stallen met volwassen paarden en veel sociaal contact in volle actie. Als droes grote uitbraken gaat geven en meerdere achter elkaar, wordt niemand daar vrolijk van. Paarden worden een gevaar voor zichzelf en de stal. Dragers vinden en behandelen kost geld. Onze paarden screenen is een voorzorgmaatregel, we doen er graag veel aan om op alle mogelijke werkbare manier te voorkomen dat we droes kunnen overbrengen.  

 

DE BRON IS EEN DRAGER

Een belangrijk punt is de bewustwording in de wetenschap dat droes in praktijk toch vaker lijkt uit te breken via dragers. De bacterie kan wel buiten het paard overleven, maar vliegt niet urenlang door de lucht en moet vervolgens wel weer in een neus terecht komen.

Helaas blijft bij enkele paarden na besmetting de bacterie in een luchtzak altijd latent levend aanwezig, zo een paard noemen we drager. Gaat zijn weerstand omlaag, dan kan een drager opnieuw de bacterie gaan uitscheiden. Sommige dragers doen dat zelfs meerdere keren achter elkaar, dus dat wordt een bron van ellende. Heb je geen dragers tussen je paarden en hou je nieuwkomers even apart en bezoekende paarden bij ze vandaan, dan heb je hier misschien nog niet alle besmettingsrisico’s 100% onder controle, maar zeer zeker wel het grootste risico al te pakken.

 

NIEUWKOMERS APART

Op twee van de stallen waar droes de afgelopen jaren uitbrak, was er een jarenlang stabiele groep maar kwam een nieuwkomer op stal die als eerste ziek werd. Zet nieuwkomers als het kan, echt niet direct in de koppel. Maak liever een apart plekje. Een droes screening is niet erg duur en de uitslag is er binnen 14 dagen. Is het paard al bij de oude eigenaar gescreend, dan hoef je dat niet nog een keer te doen. Vind je screening veel te ver gaan, onthoud dan dat ook voor andere infectieziekten al iets veiliger bent, als je in ieder geval 14 dagen of liever nog iets langer, het paard even apart van de groep houdt en kijk of er geen vage klachten zijn. Het is geen garantie, maar zo kun je in praktijk wel degelijk het een en ander voorkomen. Kleine stapjes kunnen soms toch een groot verschil maken.  


RISICO DIRECT VERSUS INDIRECT CONTACT


Is het niet overdreven, dragerschap zo aan te pakken? Dat is een afweging, die overal anders kan zijn. Belangrijk is te weten dat een uitbraak groter kan worden, naarmate er meer onderling sociaal contact is. Paarden mogen tegenwoordig meer samen of mogen vaker in paddocks. Komt een actieve bacterie via snot buiten het paard dan is een keer neus tot neus contact natuurlijk een serieus ding. Maar dat is slechts 1 op 1.

Voor andere besmettingsoorzaken moet snot ergens anders gaan liggen want een belletje snot vliegt nu eenmaal niet heel lang heel ver door de lucht. Het gaat al snel landen en vervolgens binnen bepaalde tijd weer aankomen bij een ander paard. De kans zo een indirecte besmetting te krijgen, is zo gelukkig veel lager. De kans op indirecte besmetting is er zeker, denk aan jassen wassen, poetsplaatsen schoonmaken enz maar lijkt bij normale alerte omgang met snot wel echt kleiner, dan bij direct contact en de waterbak waar bijvoorbeeld twintig paarden uit drinken.

De bacterie leeft ook buiten het paard nog even door, maar houdt er niet van lang droog te staan. Drink- en voerbakken waar paarden allemaal heerlijk de neus in steken, zijn heerlijke plaatsen voor het langere en betere bacterieleven met hoge kans een andere paardenmond tegen te komen. Het aantal besmettingen kan dan sterk cumuleren en nieuwe dragers kunnen volgen. We zien nu dus al in praktijk dat uitbraken groter worden en droes dan zeer vervelend kan worden.

 

IEDERE SITUATIE ANDERS, BEGRIP VOOR ELKAAR

Voor de ene stalhouder lijken maatregen om vooraf te gaan testen en eventueel schoonspoelen ver overdreven. Voor de andere stalhouder is het daarentegen helemaal niet overdreven. Stel dat je al drie keer tientallen snotterende paarden en dan weer heel veel niet blije eigenaren en bijrijders op je terrein hebt rondlopen! Het is niet zo vreemd dat hier een serieuze aversie tegen snotneuzen ontstaat en men een strakker preventiebeleid gaat voeren, beter passend bij de nieuwe ontwikkelingen.


Wat uw keuze ook is, is er droes dan kunnen we u vanuit de diergeneeskundige hoek, in ieder geval goed en volledig helpen. We werken hier maximaal mobiel, op de stallocatie waar het probleem is. We vinden dat er zo min mogelijk met de bacterie gesleept moet worden. Droes bij paarden is niet uit te bannen, ze staan niet op gesloten koeienbedrijven. Preventie kan wel omhoog en dat is een kwestie van voortdurend kleine stappen maken. Mobiel luchtzakken spoelen, eigen paarden vrij, we maken de stappen vooruit, waar mogelijk. 

 

ANATOMIE

Het is eigenlijk vreemd dat na besmetting niet ieder paard in staat is de bacterie er gewoon even helemaal uit te werken of immuun te worden. De reden is dat onder de buis van Eustachius een holle zak zit bedekt met lekker zacht slijmvlies, waar voor de rest niets langskomt om het weg te spoelen.

Artikel in Hippisch Ondernemer mei 2018

http://www.paardendokters.nl/uploads/droesvrijcertificatie.pdf