Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Informatie nieuwe technieken voor preventie tegen droes

22 augustus 2017
Informatie nieuwe technieken voor preventie tegen droes

Droes speelde dit jaar een prominente rol, want het brak ook uit op een grote stal, waar in 20 jaar tijd daarvoor, nog nooit droes was geweest. Nieuwe paarden kunnen het echter meebregen.

Na droesuitbraken blijven bijna altijd "dragers" over. Bij een drager blijft na besmetting, de bacterie in de luchtzak achter, wachtend om bij afname van weerstand weer naar boven te kruipen en opnieuw de omgeving te besmetten. Maar gelukkig staat ook de wetenschap ook niet helemaal stil. Zo kunnen we droesdragers nu vinden via een bloedtest. Deze test is dus sterk preventief voor paarden die ziek zijn geweest en bij nieuwe paarden op stal. Blijkt er een drager te zijn, dan kunnen we deze bijna altijd weer vrij van bacterieen krijgen, door de luchtzak te gaan schoonspoelen. 

Een spoeling hoeft tegenwoordig niet meer op een klinieklocatie, maar kan bij ons ook mobiel, dus op stallocatie. Bij een luchtzakspoeling gaan we met een slang kijken of er pus achtergebleven is in de luchtzak, deze testen en schoonspoelen en testen of de bacterie weg is. Dit kan ook, als het paard al langere tijd drager is, mits de "ingedroogde pus stenen" dan niet te groot zijn geworden om weg te spoelen.

Droes is zeker nog niet de gevaarlijkste besmettelijke ziekte die er is. Echter, een uitbraak is wel degelijk zeer vervelend voor paarden, eigenaren en verzorgers. Het is fijn dat er nu nieuwe maatregelen mogelijk zijn, om de kans op droes een stap verder terug te dringen, als onderdeel van een pakket maatregelen. Meer informatie over droespreventie.