Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Paardendokters paarden zijn droesvrij!

8 mei 2018

 

DROESVRIJ GECERTIFICEERD

We zijn gecertificeerd droesvrij! Wat houdt dat dan in? In deze tijd van het jaar zijn toch alle stallen droesvrij? Het antwoord is ja maar toch ook nee. Een droesvrij certificaat kan dus wel enige toelichting gebruiken.

 

GEEN DRAGERS OP STAL

Ons kleine stalletje met vier privé paarden, was altijd al droesvrij. Maar nu zijn we dan gecertificeerd droesvrij, dat is net weer even iets anders.

Voor het krijgen van een droesvrij certificaat vond een screening plaats, waarbij de privepaarden via een laboratorium onderzoek zijn getest op dragerschap. Een drager is een paard, die de bacterie in zijn luchtzak opgeslagen heeft. Het paard is daar niet ziek bij, maar bij minder weerstand kan de bacterie gaan opspelen en kan het paard ook andere paarden besmetten.

Als bij screening dragerschap wordt gevonden, moet het paard of de pony worden schoongespoeld. Wij bleken geen dragers op stal te hebben, hoefden dus niet te spoelen. De stappen gingen dus erg soepel! Volgend jaar hebben we dan de keuze: opnieuw de paarden testen of de „droesvrij” status over te laten gaan in „droesonverdacht” (dan hoeven niet ieder jaar alle paarden opnieuw getest maar de nieuwkomers wel).

 

HET NUT VAN HET CERTIFICAAT

Is dat niet een beetje overdreven, werken aan zo een droescertificaat? Dat is per stal verschillend. Droes is op opfokbedrijven nog normaal, men laat de bacterie bij uitbraak daar ook gewoon de hele groep door gaan. Echter, op stallen waar volwassen paarden staan heeft een uitbraak van droes relatief veel meer effect heeft op het stalmanagement en paardeneigenaren, omdat men daar in het algemeen liever zowel uitbraak als verdere onderlinge verspreiding wil tegengaan. Waar volwassen paarden ook veel meer sociaal contact mogen hebben en veel samen buiten staan, kan dat natuurlijk iets lastiger worden dan op een stal waar ieder paard individueel staat. Sociaal contact is fijn voor veel paarden, maar ook fijn voor bacteriën die graag overstappen. Verspreiding beheersen is dan moeilijker.

Het effect tussen droes op een opfokbedrijf en op een stal met volwassen pensionpaarden waar veel sociaal contact is, is bepaald niet hetzelfde. We zagen droes de afgelopen jaren op grote stallen met volwassen paarden en veel sociaal contact in volle actie. We kunnen gerust stellen dat niemand daar vrolijk van werd.  Pensionklanten die al ervaring met zo een droesaanval hebben, weten dat het fijn is als het er volgend jaar niet is.  

 

DE BRON IS EEN DRAGER

De afgelopen twee jaren hadden zeker leermomenten, want we gingen direct alle nieuwste mogelijkheden toepassen. Het mobiel spoelen doet niet iedere dierenarts, want controle over de scope in de luchtzak krijgen, vereist zeker oefening. Maar wat een schitterende beelden met deze kleinere nieuwe scope!

Een belangrijk punt is dat droes in praktijk toch vaker lijkt uit te breken via paarden die het al eerder hadden of via nieuwkomers, dan via de wind tijdens een bosrit van neus naar neus of een jas. Let op, het kan zeer zeker wel via een tussenliggende materie toeslaan, maar er zijn meer voorwaarden nodig dus de kans wordt relatief kleiner. De eerste bron is altijd een zogenaamde drager. Helaas blijft bij enkele paarden na besmetting de bacterie in een luchtzak altijd latent levend aanwezig, zo een paard noemen we drager. Gaat zijn weerstand omlaag, dan kan een drager opnieuw de bacterie gaan uitscheiden. Heb je geen dragers tussen je paarden en hou je nieuwkomers even apart en bezoekende paarden bij ze vandaan, dan heb je hier misschien nog niet alle besmettingsrisico’s 100% onder controle, maar zeker wel de allergrootste bron te pakken.

 

NIEUWKOMERS APART

Op twee van de stallen waar droes uitbraak de afgelopen jaren, was een nieuwkomer op stal als eerste ziek. Zet nieuwkomers als het kan, echt niet direct in de koppel. Maak liever een apart plekje. Een droes screening is niet erg duur en de uitslag is er binnen 14 dagen. Is het paard al bij de oude eigenaar gescreend, dan hoef je dat niet nog een keer te doen. Vind je screening veel te ver gaan, onthoud dan dat ook voor andere infectieziekten al iets veiliger bent, als je in ieder geval 14 dagen of liever nog iets langer, het paard even apart van de groep houdt en kijk of er geen vage klachten zijn. Het is geen garantie, maar zo kun je in praktijk wel degelijk het een en ander voorkomen. Kleine stapjes kunnen soms toch een groot verschil maken.  


RISICO DIRECT VERSUS INDIRECT CONTACT


Is het niet overdreven, dragerschap zo aan te pakken? Dat is een afweging, die overal anders kan zijn. Belangrijk is te weten dat een uitbraak groter kan worden, naarmate er meer onderling sociaal contact is. Paarden mogen tegenwoordig meer samen of mogen vaker in paddocks. Komt een actieve bacterie via snot buiten het paard dan is een keer neus tot neus contact natuurlijk een serieus ding. Maar dat is slechts 1 op 1. De bacterie leeft ook buiten het paard nog even door, maar houdt er niet van lang droog te staan. Drink- en voerbakken waar paarden allemaal heerlijk de neus in steken, zijn heerlijke plaatsen voor het langere en betere bacterieleven met hoge kans een andere paardenmond tegen te komen. Het aantal besmettingen kan dan sterk omhoog gaan.

Voor andere besmettingsoorzaken moet snot ergens anders gaan liggen want een belletje snot vliegt nu eenmaal niet heel lang heel ver door de lucht. Het gaat al snel landen en vervolgens binnen bepaalde tijd weer aankomen bij een ander paard. De kans zo een indirecte besmetting te krijgen, is zo gelukkig veel lager. De kans op indirecte besmetting is er zeker, denk aan jassen wassen, poetsplaatsen schoonmaken enz maar lijkt bij normale alerte omgang met snot wel echt kleiner, dan bij direct contact en de waterbak waar bijvoorbeeld twintig paarden uit drinken. Hoe alert men is, is overigens ook per stal verschillend.

 

IEDERE SITUATIE NET EVEN ANDERS

Voor de ene stalhouder lijken maatregen om vooraf te gaan testen en eventueel schoonspoelen ver overdreven. Voor de andere stalhouder is het daarentegen helemaal niet overdreven. Stel dat je al een of twee keer tientallen snotterende paarden en dan meer dan tweehonderdvijftig niet blije eigenaren en bijrijders op je terrein hebt rondlopen! Dan bouw je een hele complete aversie tegen nieuwe gevulde luchtzakken op.

Wij zouden het heel erg vinden als een bezoeker indirect door een paard van ons besmet wordt, terwijl we wisten dat hier screeningmethoden zijn. Zodoende dus.

Maar we kunnen ons ook voorstellen dat niet iedereen gelijk de hele stal laat screenen, het is natuurlijk sterk afhankelijk van de situatie.

In ieder geval geldt, dat wij u tegen droes, voor zover diergeneeskundig mogelijk, goed en volledig kunnen helpen. Het enige wat we niet doen, is paarden met verschijnselen of verdachte paarden opnemen. We behandelen liever geen paardenluchtzakken op onze klinieklocatie en nemen liever geen paarden met koorts of vage verkoudheden op. Die kunnen nu prima en volledig in hun vertrouwde omgeving worden behandeld. Zo zijn we weer een stapje vooruit.

ANATOMIE

Het is eigenlijk vreemd dat na besmetting niet ieder paard in staat is de bacterie er gewoon even helemaal uit te werken. De reden is dat onder de buis van Eustachius een holle zak zit bedekt met lekker zacht slijmvlies, waar voor de rest niets langskomt om het weg te spoelen. Daar ligt de reden dat droes ook op volwassen stallen terug kan komen. 

Artikel in Hippisch Ondernemer mei 2018

http://www.paardendokters.nl/uploads/droesvrijcertificatie.pdf