Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Een sjiek maar ziek zadel

27 november 2018

 

Het zadel past en blijft ook in beweging mooi liggen. Maar bij wat drukken horen we subtiel een afwijkend geluidje. Een geluidje, dat je niet graag hoort, want om zekerheid te krijgen moet het zadel open en misschien weer dicht. Maar het kan nog sneller.

"Neem hem eens vanaf de bovenkant"

 

 

Bijna niets afwijkends te zien. Bijna. Dus nog een andere foto, maar nu via de onderkant.

 

 

Tada, dat rare puntje wordt groter. "Nu nog een schuine opname en druk de boom zoals een ruiter drukt".

 

 

Toch een gebroken boom. Hoe gaaf snel werkt dit! In vijf minuten klaar, het kussen is niet eens los geweest en het zadel gaat in een doos naar de fabrikant.

Als een paard veel balans verlies, -wat ook getalenteerde paarden helaas nog overkomt- komt er veel meer gewicht op de voorboom. Appuyementen worden zelden allemaal volledig met perfect ruggebruik doorgereden, zeker niet als er meer op elkaar gaan volgen. Dat komt omdat perfect appuyeren om veel voorwaarden vraagt, die in werkelijkheid bij paarden veel vaker niet dan wel aanwezig zijn. Een passend zadel komt dan echter nog steeds niet tegen de schoft. Maar als hij niet voldoende past of gebroken is. Bij een rechtshandig paard komt er veel druk op de linkersiderail en die zit vast aan de boompunt, die hier wel paste maar door breuk geen weerstand geeft. Oefen je lang genoeg door, dan gaat de staart steeds meer zwiepen. 

Op een nieuw zadel zit, mits er normaal mee omgegaan is en soms onder nog wat extra voorwaarden, een jarenlange garantie op problemen in de boom. Let bij aanschaf van zadels op de voorwaarden want breuk in zadelbomen is niet extreem uitzonderlijk.

Het gros van de paarden heeft van nature een meewerkend karakter. HAls een paard in een oefening protest gaat geven in de vorm van sterk zwiepende staart, klopt er ergens iets nog niet goed genoeg. Soms, -niet altijd want irritatie kan bijvoorbeeld ook uit het SI-gewricht komen, is dit heel simpel op te lossen.

Maar bij dit paard zien we straks in het appuyement geen zwiepende staart meer! Wat hebben we toch leuk werk!