Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

 

ONS TEAM

Paardendokters is in 2004 opgezet door Hans Coster. Sindsdien is alle focus gericht op opbouw van kennis over verzorging van paarden. 

 

VAST TEAM EN JARENLANGE ERKENNING

Omdat we paarden zo goed mogelijk willen kunnen onderzoeken en helpen, volgen al onze artsen nog steeds ieder jaar opnieuw, heel verschillende aanvullende cursussen. Continue verdere scholing leidt in de loop der jaren natuurlijk tot enorm veel uitbreiding van kennis en ervaring, mits de bijscholing natuurlijk voldoet aan een aantal voorwaarden.

Eerste voorwaarde is dan natuurlijk, dat men niet alleen zegt veel extra scholing te volgen, maar dat ook daadwerkelijk doet. Een jarenlange aanwezigheid van ons team op de lijst van erkende Paardenartsen, geeft paardeneigenaren dan gegarandeerde zekerheid, dat we niet alleen maar zeggen veel bij te leren, maar dat ook daadwerkelijk ieder jaar doen. Alle artsen bij Paardendokters in vaste dienst, zijn erkend. Wat Erkenning bij ons jaarlijks exact betekent, leggen we op een specifieke pagina nog verder uit.

ONZE SPEERPUNTEN

Andere voorwaarde is dat hetgeen allemaal bijgeleerd wordt, echt allemaal praktisch bruikbaar is bij de hulpverlening. We letten daar sterk op. We investeerden heel veel in aanvullende puur medische nuttige kennis, maar zeker ook in omliggende gebieden pakken we veel in kennis op, zodra we denken dat dit het advies kan verbeteren. Via deze lijn, kunnen we nu eigenaren en andere zorgverleners goed helpen geneeskunde echt zo slim mogelijk toe te passen. Niet meer, maar ook niet minder inzet van geneeskunde, dan handig.

Alhoewel artsen bij ons onderling veel contact hebben en kennis overdragen, heeft iedereen via nascholing en werkervaring natuurlijk wel specifieke speerpunten opgebouwd. We werken met vier paardenartsen en twee assistentes. Hoe dat zit, leggen we dan per persoon even uit!

 

HANS COSTER

Hans rondde het VWO eindexamen af met een tien voor wiskunde B, dus een keuze voor een wat moeilijkere studie, lag erg voor de hand. Toch koos hij diergeneeskunde, want als kind was Hans nergens liever, dan bij paarden. Hij beleerde de nakomelingen van de merrie van zijn moeder. Hij houdt van wat afwisseling en natuur en en zo ging hij meerdere paarden opleiden tot goede eventers. Dat ging heel goed tot hij een onbeleerde Metall x Pele kocht. Er zijn ook paarden die alleen blij worden, als er weinig verandert.

Toen hij in als werkend paardenarts begon, wilde hij eerst heel goed worden in het geven van eerste lijns hulp, adequaat leren handelen bij spoedgevallen en ziekten, de juiste gebitsbehandelingen, begeleiding bij gyneacologie enz. Dat lijkt allemaal simpel, maar hier komt veel bij kijken. Goede basiszorg is voor paarden als het puntje bij paaltje komt, heel belangrijk.

Rond 2006 startte hij al met verdieping in het keuren en het analyseren en behandelen van kreupelheden en onregelmatigheden. Zo volgde Hans heel veel verschillende bijscholing op dit gebied en uiteraard ook alle modules bij Iselp. Iselp is voor paardenartsen de zwaarste verdiepingsslag in medische details voor het vinden en behandelen van problemen in pezen en banden in benen, hals en rug.  Jaar in, jaar uit, zeker ook door zijn liefde altijd weer te werken met scherpe echo- en rontgenapparatuur, werd hij steeds handiger in het opzoeken van alle met deze apparatuur vindbare paardenproblemen. Uiteraard geldt dat hij hier ook altijd weer de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgt. Inmiddels behandelde hij heel veel paarden, die problemen hadden, maar daarna nog jarenlang goed functioneerden. Dat is heel erg leuk.

Sportpaarden onderzoeken is enorm leuk, maar er zijn meer interesses. Daarom wilde Hans ook osteopathie zelf goed gaan begrijpen en werd hij zelf ook erkend osteopaat. Het EDO diploma (de uitgebreide osteopathievorm, specifiek voor het paard) rondde hij met tienen af, dus ook voor uitvoering van osteopathische behandelingen heeft hij wel enige aanleg. Hij kent ook veel paardenosteopathen, omdat hij ook nog enige tijd heeft geholpen bij het afnemen van examens namens Vluggeninstitute. Osteopathie is geen tovermiddel, maar sommige paarden hebben er echt veel baat bij.

Zodra we zien dat iets paarden echt goed vooruit kan helpen, maken we er veel budget en tijd voor vrij om een vakgebied eigen te maken. Normaal de kaken kunnen blijven bewegen is voor paarden enorm belangrijk. Gebitsonderhoud is in relatie tot goed leren kreupelheden onderzoeken, een wat eenvoudiger onderwerp. Langere tijd waren er echter niet veel echte nieuwe grote ontwikkelingen op het gebied van gebitsonderhoud. Maar in 2016 kwam hier wel weer een mooie nieuwe uitdaging, toen er eindelijk goede technieken kwamen om, ook naast tanden en kleine kiezen, nu ook de grotere kiezen te trekken terwijl het paard nog staande onder verdoving is. Dit is een uitstekende extra weg en goed lang puzzelen aan een gebit vindt Hans dermate leuk, dat er inmiddels al heel veel paarden van grote maar slechte, pijnlijke kiezen zijn verlost.

Hij draait ook nog steeds zijn deel nog graag mee in de spoeddiensten, want enige afwisseling in het werk behouden, is het leukst. In de resterende vrije tijd komen ruiters hem steeds vaker weer tegen op het SGW-terrein. De afgelopen jaren liep hij daar alleen nog als wedstrijdarts. Maar dochtertje Amber vond toevallig SGW rijden ook heel leuk. Dit jaar is hij er ook weer als ruiter te vinden, met een 7 jarige erg enthousiaste Nabab de Reve, die nog veel extra conditie en behendigheid moet gaan opbouwen. 

Kortom: hij is nagenoeg altijd aan het werk met sportpaarden.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken. Erica is al sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Ze droomde er echt van, paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, dat ging haar makkelijk af. Een goede paardenarts kenmerkt zich wat Erica betreft niet via presentatie van babbels, maar door focus en de wil om altijd zeer nauwkeurig te werken, -ook in standaard situaties-. Met deze gedachte haalde ze op de universiteit al een absurd hoge cijferlijst. In praktijk bleek Erica echter niet alleen goed in theorie, ook onder druk en de nodige afleiding kan ze goed blijven nadenken. Dat zorgt er voor dat ze ook in praktijk de algehele foutkans -die er bij dit werk nu eenmaal altijd en bij iedere arts is -, heel fors laat af nemen.

 

 

Erica leerde in praktijk veel over het eerstelijns werk van Hans, maar houdt zelf ook erg van nieuwe dingen onderzoeken. Zo bracht zelf ook weer veel nieuwe kennis van zeer uiteenlopende aard bij Paardendokters in. Zo volgde ze bijvoorbeeld naast cursussen over wonden e.d. ook een opleiding thermografie. Haar dierenartsenhart ging helemaal open, toen ze zich verder ging verdiepen in het onderzoeken van inwendige problemen. Denk dan aan het maken van een leverbiopt bij een levend paard, verdieping in maagscopieen en behandelplannen maken, het mobiel geen leren spoelen van luchtzakken. Ze heeft inmiddels enorm veel ervaring in dit werk! Nadat ze in 2017 en 2018 bij het begeleiden van een zware droesuitbraak op een zeer grote pensionstal het voortouw nam, moegen we haar gerust expert mobiel droesonderzoek noemen. 

Erica heeft een hele leuke D-pony. "Mijn voorliefde voor pony's heeft zeker ook te maken met mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en last but not least, ook in stresssituaties, het hoofd heel koel kan houden.

 

 

 

HENDRIKE VREEMAN

Hendrike had eerst fysiotherapie gestudeerd en was daar al heel jong mee klaar. Na twee jaar als fysiotherapeute gewerkt te hebben, besloot ze alsnog Diergeneeskunde te gaan doen.

In 2009 rondde ze monotraject Paard af, deed bijzonder leuk onderzoek naar "ezels en het vermeende effect van een praam" (net even anders). Dit past bij haar vrolijke aard, in combinatie met kritisch willen nadenken over aannames. Ze volgde een paardeninternship in Palmerston North en werkte daarna bij verschillende Nederlandse praktijken al veel met paarden.

Voor Paardendokters kwam haar beslissing in 2013 liever in onze regio te willen wonen, heel goed uit. We zochten een ervaren eerste lijn arts en dan iemand die theorie goed in praktijk kan brengen en die bijvoorbeeld bij lichamelijk zwaarder werk zoals gebitsverzorging, niet naar huis wil gaan voor de klus echt helemaal goed geklaard is. Gelukkig kwam Hendrike bij ons langs, zij was toen al erkend Paardenarts en we zagen al snel, dat Hendrike in haar werkzaamheden bepaald niet om de brei heen wil draaien. Theoretisch scherp maar ook handig en doortastend in de praktijk, is in dit vak een belangrijke combinatie.

Hendrike haar passie is goede dienstverlening in de eerste lijn, daar heeft ze inmiddels ook heel veel vlieguren gemaakt en dingen gezien. Haar interesse in paardengeneeskunde is tevens ruim, zo volgt ze naast algemene nascholingen over eerste lijns dienstverlening bijvoorbeeld ook de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan soms een serieus effectief medicijn zijn.

 

LEONIE MEIJS

In 2017 waren onze dagen soms op eens echt te vol. Zo ging Leonie eind 2017 met ons mee lopen en al snel besloten we, dat ze echt heel goed in het team past! 

Leonie is haar hele jeugd met paarden in de weer geweest, heeft ook gewerkt als stalmedewerker, groom, is bijrijder op een springstal enz. Zo ervaarde ze in praktijk al, dat bij plotselinge paardenproblemen een goede kwaliteit en begeleiding van een arts in eerste en tweede lijn, opeens heel belangrijk kan worden.

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze heeft bewust gekozen om zich eerst via stages verder te gaan verdiepen in gedegen beheersing van de eerste lijn. Leonie beschikt over de specifieke bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen, die wij zo graag bij een arts zien.

Uiteraard heeft zij ook veel interesse in omliggende gebieden. Zo heeft ze inmiddels ook al de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy, Buxtehude, Duitsland afgerond, wat heel leuk is want nu hebben we kennis van chiropractie en osteopathie in huis. Ook is zijn in Duitsland op gebitscursussen geweest en is al heel veel geleerd van de andere dierenartsen, want achter de schermen, overleggen we veel met elkaar.

 

ROXANNE RUIGROK

Roxanne volgde de opleiding dierenartsassistente paraveterinair aan het Groenhorst College in Barneveld. Zij kwam in 2008 in dienst bij Paardendokters en werkt veelal op de praktijk. Ze heeft dus inmiddels ongelofelijk veel paardenbenen geschoren en blessures in beeld gezien.

Roxanne begon op 5-jarige leeftijd met voltige. Na twintig jaar staat Roxanne nog steeds haar rondjes op het paard en traint hier erg hard voor. Ze was dit jaar met haar team zesde op de Wereldruiterspelen, dus ze kan best een sprongetje maken!

"Ik vind voltige een hele mooie sportcombinatie, want wil liever niet kiezen tussen turnsport op niveau en het omgaan met paarden". Sinds kort rijdt Roxanne ook paard, dan slaat ze de radslag en salto over en draagt ze keurig een cap.

Roxanne is zeer ervaren als assistente bij alle diverse paardbehandelingen en kan ook goed overweg met angstige paarden.

 

JACQUELINE COSTER

Jacqueline Coster is verantwoordelijk voor de website. Ook voert ze zadelcontroles uit. In 2008 volgde ze de cursus zadelpasser (MSFC). Tot 2012 pasten we veel zadels aan, van verschillende leveranciers met bijzonder sterk aanpasbare zadels. Deze periode gaf heel veel extra inzicht in het effect van constructieverschillen en zadelaanpassingen, zowel in het persen van bomen, veranderen van vulling enz.

We verkopen nu geen zadels meer, maar gebruiken opgedane kennis bij begeleiding van ruiters in de praktijk. We zien nu meer goede, maar ook nog altijd genoeg stiekum suboptimaal werkende zadels en werken aan verbetering is leuk. Via nauwkeuriger passen en blijven aanpassen, is nog veel verbetering voor paarden te winnen.

Ze helpt uiteraard ook de paarden op stal te verzorgen. Ook is ze NGS-gediplomeerd humaan sportmasseur. In 2017 volgde ze ook de cursus lymfedrainagemassage bij paarden, de cursus lymfe oedemen en de cursus lymfetaping om eigenaren te kunnen leren goed om te gaan met paarden met lymfeproblemen.

 

 

 

INDELING MEDEWERKERS

Vier erkende paardenartsen maar ook een duidelijk bericht, niet iedere paardenarts in onze praktijk exact dezelfde kennis en ervaring op dezelfde gebieden. Bij het indelen van de planningen tijdens het spreekuur letten wij er goed op, dat ieder paard de kennis ontvangt, die het op dat specifieke moment nodig heeft.

We dragen onderling veel kennis over, maar kunnen niet elkaars hoofd even meenemen. Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan schuiven we natuurlijk alsnog door. In een kleinere regionaal werkende praktijk, voelt iedere arts zich nog altijd heel betrokken, bij het wel en wee van “onze” patienten.