Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

 

ONS TEAM

Paardendokters is in 2004 opgezet door Hans Coster. De naam paardendokters was nog vrij, omdat we een van de eerste praktijken waren die  "alleen maar paarden" gingen behandelen. De naam van de praktijk past bij onze voorkeur, nergens onnodig doekjes om te winden.

In ons logo staat Erkende Paardendierenartsen. Iedere arts die in vaste dienst is, is erkend paardendierenarts. In 2004 was dat onderscheidend en dat geldt nog steeds. Dierspecialisatie en voortdurend verdere scholing volgen in je vak, is natuurlijk een goede manier om kwaliteit te verhogen. Tot onze verbazing zien we echter nog steeds, dat er nog steeds genoeg praktijken zijn waar men dat niet vanzelfsprekend vindt. Zodoende hebben wij dan ons logo niet meer aan hoeven passen... Hoe belangrijk erkenning op lange termijn, is te lezen op onze pagina over "Erkenning bij paardenartsen".

 

HANS COSTER

Hans is al sinds 2000 Erkend paardenarts en houdt oprecht van het vak. Toen hij in 2000 als werkend paardenarts begon, lag zijn focus een tijd op het in praktijk ervaring op doen met eerste lijns hulp, op verdere behandeling van gebitten, op adequaat leren handelen bij spoedgevallen en ziekten, gyneacologie, castraties uitvoeren enz. Dat lijkt allemaal simpel, maar in praktijk kom je heel wat tegen...

Sinds 2006 stond ook het verder leren analyseren en behandelen van kreupelheden en onregelmatigheden hoog op de agenda. Natuurlijk is niet ieder verschil in paslengte en afdruk het gevolg van een sportblessure. Echter, de echte sportblessures hier zo snel mogelijk tussen uit halen en adequaat behandelen, kan een cruciaal verschil voor een paard betekenen. Dit vraag om veel aanvullende artsenkennis en dan ook om veel aanvullende training via de praktijk. Stap voor stap werd hij, via het volgen van veel aanvullende cursussen en dagelijks kreupele paarden onderzoeken, in de loop der jaren bijzonder ervaren in het onderzoeken van kreupelheden. Uiteraard volgde Hans ook ALLE modules bij Iselp, voor paardenartsen een zware verdiepingsslag in medische detailkennis voor het vinden en behandelen van problemen in pezen en banden in benen, hals en rug.

Motoriek bekijkt hij vanuit breed perspectief. Naast ervaren kreupelheidsarts, werd Hans ook ervaren osteopaat. Via de meest uitgebreide osteopathie opleiding, leerde hij veel bij over verbanden tussen lichaamsonderdelen en manueel voelen en behandelen. Dat helpt ons verder bij het zoeken en bestrijden van oorzaken van blessures. Het EDO diploma (de uitgebreide osteopathievorm, specifiek voor het paard) rondde hij met tienen af, voor nauwkeurige uitvoering van osteopathische behandelingen ook ruim voldoende talent. Zodoende heeft Hans ook nog enige tijd examens afgenomen namens Vluggeninstitute, tot hij het weer te druk met andere dingen kreeg.

Alle mogelijke problemen in de motoriek onderzoeken en daar nog steeds meer over leren, is nu al jaren meer dan 80% van zijn dagelijkse werk. De overige 20% is er de nodige afwisseling, want het is altijd weer uitdagend nieuwe dingen te gaan leren en doen. Zo ging bijvoorbeeld ook het zwaardere gebitswerk doen en staande operaties enz. Hij werkt ook nog altijd graag mee in de spoeddiensten.

In zijn jeugd heeft hij als ruiter met zeer verschillende paarden SGW (samengestelde wedstrijden bevatten springen, dressuur en een cross) gereden. Zeker niet alle, maar veel paarden vinden afwisseling ook enorm leuk. Door zijn bredere achtergrond in sport met heel verschillende typen sportpaarden en -ponies, heeft hij veel begrip voor hetgeen heel verschillende ruiters allemaal kunnen ervaren en voelen bij het rijden.

In zijn vrije tijd is hij regelmatig op het wedstrijdterrein, maar nu als wedstrijdarts of als groom van dochter Amber Coster.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken. Erica is al sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Al heel jong droomde ze er echt van, paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, dat ging haar makkelijk af. Een goede paardenarts kenmerkt zich volgens haar niet via presentatie van de meest zelfverzekerde of zweverige babbels, maar vooral door focus. Focus en de wil om altijd zeer nauwkeurig te werken, -ook in standaard situaties-. Met deze gedachte haalde ze op de universiteit al een absurd hoge cijferlijst. In praktijk bleek Erica echter niet alleen goed in theorie, ook onder druk en de nodige afleiding kan ze goed blijven nadenken. Dat zorgt er voor dat ze ook in praktijk de algehele foutkans -die er bij dit werk nu eenmaal echt zeker wel is -, heel fors laat af nemen. Dat vinden wij een heel belangrijk punt bij de dienstverlening.

 

 

Erica leerde in praktijk veel van Hans, maar bracht zelf ook weer veel nieuwe kennis van zeer uiteenlopende aard bij Paardendokters in. Zo volgde ze bijvoorbeeld een opleiding thermografie. Als arts verdiept ze zich echter het allerliefst in inwendige problemen. Denk dan aan verdieping in maagscopie, het maken van een leverbiopt bij een levend paard, het spoelen van luchtzakken. Erica pakt inwendige dingen, graag als eerste op.  

Erica heeft een hele leuke D-pony. "Mijn voorliefde voor pony's heeft zeker ook te maken met mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en last but not least, ook in stresssituaties, het hoofd heel koel kan houden.

 

 

 

HENDRIKE VREEMAN

Hendrike had eerst fysiotherapie gestudeerd en was daar al heel jong mee klaar. Na twee jaar als fysiotherapeute gewerkt te hebben, besloot ze alsnog een hele ander studie te gaan doen. Tot haar grote vreugde werd ze alsnog ingeloot voor Diergeneeskunde.

In 2009 rondde ze monotraject Paard af, deed bijzonder leuk onderzoek naar "ezels en het vermeende effect van een praam" (net even anders). Dit past bij haar vrolijke aard, in combinatie met kritisch willen nadenken over aannames. Ze volgde een paardeninternship in Palmerston North en werkte daarna bij verschillende Nederlandse praktijken al veel met paarden.

Voor Paardendokters kwam haar beslissing in 2013 liever in onze regio te willen wonen, heel goed uit. We zochten een ervaren arts en dan iemand die theorie goed in praktijk kan brengen en die bijvoorbeeld bij lichamelijk zwaarder werk zoals gebitsverzorging, niet naar huis wil gaan voor de klus echt helemaal goed geklaard is. Gelukkig kwam Hendrike bij ons langs, zij was toen al erkend Paardenarts en we zagen al snel, dat Hendrike in haar werkzaamheden bepaald niet om de brei heen wil draaien.

Theoretisch goed onderlegd maar ook handig en doortastend in de praktijk, is in dit vak een belangrijke combinatie.

Haar interesse in paardengeneeskunde is tevens ruim, zo volgt ze naast algemene nascholingen over eerste lijns dienstverlening bijvoorbeeld ook de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan soms namelijk ook een effectief medicijn zijn. Hendrike haar passie is goede dienstverlening in de eerste lijn.

 

LEONIE MEIJS

In 2017 waren onze dagen soms op eens echt te vol. Zo ging Leonie eind 2017 met ons mee lopen en al snel besloten we, dat ze echt heel goed in het team past! 

Leonie is haar hele jeugd met paarden in de weer geweest, heeft ook gewerkt als stalmedewerker, groom enz. Zo ervaarde ze in praktijk al, dat bij plotselinge paardenproblemen een goede kwaliteit en begeleiding van een arts in eerste en tweede lijn, opeens heel belangrijk kan worden.

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze heeft bewust gekozen om zich eerst via stages verder te gaan verdiepen in gedegen beheersing van de eerste lijn. Leonie beschikt over de specifieke bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen, die wij zo graag bij een arts zien.

Uiteraard heeft zij ook veel interesse in omliggende gebieden. Zo heeft ze inmiddels ook al de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy, Buxtehude, Duitsland afgerond, wat heel leuk is want nu hebben we kennis van chiropractie en osteopathie in huis.

 

ROXANNE RUIGROK

Roxanne volgde de opleiding dierenartsassistente paraveterinair aan het Groenhorst College in Barneveld. Zij kwam in 2008 in dienst bij Paardendokters en werkt veelal op de praktijk. Ze heeft dus inmiddels ongelofelijk veel paardenbenen geschoren en blessures in beeld gezien.

Roxanne begon op 5-jarige leeftijd met voltige. Na twintig jaar staat Roxanne nog steeds haar rondjes op het paard en traint hier erg hard voor. Dit jaar gaat ze als meedoen op de Olympische Spelen.

"Ik vind voltige een hele mooie sportcombinatie, want wil liever niet kiezen tussen turnsport op niveau en het omgaan met paarden".

Sinds kort rijdt Roxanne ook paard, dan slaat ze de radslag en salto over, maar draagt ze wel een cap. Want dan is de cap verplicht, logisch toch?

 

JACQUELINE COSTER

Jacqueline Coster werkt mee als assistente in de praktijk.

In 2008 volgde ze de cursus zadelpasser (MSFC) en zijn er daarna op de praktijk heel veel totaal verschillende zadelproblemen in aktie gezien. Ook verkocht ze tot 2012 zelf zadels, van verschillende leveranciers. Door het werken met aanpasbare zadels en veel verschillende modellen en materialen kon ze in die tijd dit vakgebied echt goed vanuit meerdere kanten leren kennen.

In 2017 volgde ze ook de cursus lymfedrainage, oedemen en lymfetaping om eigenaren te kunnen leren goed om te gaan met paarden met lymfeproblemen. Op dit moment is ze zich aan het verdiepen in de humane NGS-opleiding sportmasseur.

Op de foto nog met haar geliefde Gibraldi merrie.

 

INDELING MEDEWERKERS

Vier erkende paardenartsen maar ook een duidelijk bericht, niet iedere paardenarts in onze praktijk exact dezelfde kennis en ervaring op dezelfde gebieden. Bij het indelen van de planningen tijdens het spreekuur letten wij er goed op, dat ieder paard de kennis ontvangt, die het op dat specifieke moment nodig heeft.

We dragen onderling veel kennis over, maar kunnen niet elkaars hoofd even meenemen. Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan schuiven we natuurlijk alsnog door. In een kleinere regionaal werkende praktijk, voelt iedere arts zich nog altijd heel betrokken, bij het wel en wee van “onze” patienten.