Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Ons team

 

ONS TEAM

Paardendokters is in 2004 opgezet door Hans Coster. De naam paardendokters was nog vrij, want we waren toen een van de eerste praktijken die alle toekomstige focus op paarden ging zetten. Al sinds 2004 staat ook klein onder ons logo Erkende Paardendierenartsen.  Al onze medewerkers in vaste dienst zijn erkend, want we scholen voortdurend verder. We werken nu met vier paardenartsen.

We hebben oprechte interesse in paardenmanagement, de uitdaging meer paarden langduriger blij, gezond en actief te houden. We werkten daarom extra fanatiek aan het opbouwen van kennis. Zowel aan de opbouw van een breed en praktisch vizier als aan de opbouw van diepgaande medische kennis. U vindt dit terug in diverse onderdelen zoals motoriek (management beweging), algemeen ziektemanagement en gebitsonderhoud.

Wie tussen de regels door kan lezen, zal onze doelstelling herkennen. Niet steeds meer inzet maar een steeds slimmere inzet van hulpmiddelen, daar hebben we als paardeneigenaren uiteindelijk meer aan.  

 

HANS COSTER

Hans rondde het VWO eindexamen makkelijk af met een tien voor wiskunde B. Een keuze voor een wat moeilijkere studie dan diergeneeskunde, lag erg voor de hand. Toch koos hij diergeneeskunde, als kind was Hans nergens liever, dan bij paarden. Zijn vader fokte ieder jaar een veulentje. Hij trainde ze veelzijdig door, werken aan conditie, dragen, behendigheid. Zo ging hij eigenlijk vanzelf ook SGW met ze starten. Na een spring- en dressuurproef, is er dan ook nog een mooie cross door een van de vele fraaie natuurterreinen die daarvoor opengesteld worden.

Toen hij in 2000 als werkend paardenarts begon, wilde hij eerst goed worden in het geven van eerste lijns hulp, adequaat leren handelen bij spoedgevallen en ziekten, steeds meer weten over de juiste gebitsbehandelingen, verdieping in gyneacologie oftewel goed veulentjes maken, castraties enz. Dat lijkt allemaal simpel, maar alles bij elkaar vraagt het wel wat tijd. 

Al in 2006 zette hij keuren en het verder leren analyseren en behandelen van kreupelheden en onregelmatigheden op de agenda. Zo volgde Hans uiteraard ook alle modules bij Iselp, voor paardenartsen een zware verdiepingsslag in medische details voor het vinden en behandelen van problemen in pezen en banden in benen, hals en rug. Stap voor stap bouwde hij, zeker ook via zijn voorkeur voor uitmuntende apparatuur, andere extra scholingen en veel praktijkwerk met kreupele paarden, in de loop der jaren, welhaast ongemerkt, heel veel extra kennis en ervaring op. Hij volgt op dit gebied de allernieuwste ontwikkelingen op de voet. Gelijkertijd let hij er goed niet met alle winden mee te gaan, op tijd te remmen wanneer nieuwe ontwikkelingen in praktijk voor paarden echt veel te weinig toevoegen.

Naast zijn verdieping als kreupelheidsarts, wilde Hans ook osteopathie zelf goed gaan begrijpen en zo werd hij uiteindelijk ook erkend osteopaat. Het EDO diploma (de uitgebreide osteopathievorm, specifiek voor het paard) rondde hij met tienen af, dus ook voor nauwkeurige uitvoering van osteopathische behandelingen heeft hij genoeg talent. Hij kent ook veel paardenosteopathen, omdat hij ook nog enige tijd heeft geholpen bij het afnemen van examens namens Vluggeninstitute.

Sommige artsen doen graag iedere dag exact hetzelfde werk. Hans houdt er van ook weer nieuwe dingen bij te leren en dan het liefst iets met wat puzzelgehalte. Langere tijd waren er weinig ontwikkelingen op het gebied van gebitsonderhoud maar vrij recent lag ook hier weer nieuwe uitdaging. In 2017 kwamen er eindelijk goede technieken om, ook naast tanden en kleine kiezen, nu ook de grotere kiezen staande onder verdoving te kunnen gaan trekken. Inmiddels heeft hij al echt veel paarden van slechte, pijnlijke kiezen verlost.

Met veel plezier draait Hans zijn deel mee in de spoeddiensten. In de resterende vrije tijd bezoekt hij steeds vaker weer SGW-terreinen. Langere tijd was hij daar alleen als wedstrijdarts aanwezig. De afgelopen jaren ging dochter Amber SGW leuker vinden en Hans is een jong eventingpaard aan het trainen.

 

ERICA VAN DEN BROEK

Erica is in 2007 bij Paardendokters gaan werken. Erica is al sinds haar kleutertijd iedere dag met paarden in de weer. Voor haar afstuderen had ze diverse bijbaantjes als stalmedewerker en later ook als instructrice, ze ging vrijwillig op paardenklinieken meelopen enzovoorts. Al heel jong droomde ze er echt van, paardenarts te zijn.

Van droom naar dagelijkse praktijk, dat ging haar makkelijk af. Een goede paardenarts kenmerkt zich volgens haar niet via presentatie van de meest zelfverzekerde of zweverige babbels, maar vooral door focus. Focus en de wil om altijd zeer nauwkeurig te werken, -ook in standaard situaties-. Met deze gedachte haalde ze op de universiteit al een absurd hoge cijferlijst. In praktijk bleek Erica echter niet alleen goed in theorie, ook onder druk en de nodige afleiding kan ze goed blijven nadenken. Dat zorgt er voor dat ze ook in praktijk de algehele foutkans -die er bij dit werk nu eenmaal echt zeker wel is -, heel fors laat af nemen. Dat vinden wij een heel belangrijk punt bij de dienstverlening.

 

 

Erica leerde in praktijk veel van Hans, maar bracht zelf ook weer veel nieuwe kennis van zeer uiteenlopende aard bij Paardendokters in. Zo volgde ze bijvoorbeeld een opleiding thermografie, maar we vonden het middel in praktijk niet altijd even effectief. Vervolgens verdiepte ze zich het onderzoeken van inwendige problemen. Denk dan aan verdieping in maagscopie, het maken van een leverbiopt bij een levend paard, het spoelen van luchtzakken. Deze middelen blijken wel heel handig. In 2017 en 2018 nam zij het voortouw bij het begeleiden van een zware droesuitbraak op een zeer grote pensionstal. In praktijk bleek mobiel spoelen wenselijk. Dat vergde veel oefenen, maar ook dat is nu in de vingers. Dat is natuurlijk super handig.    

Erica heeft een hele leuke D-pony. "Mijn voorliefde voor pony's heeft zeker ook te maken met mijn bescheiden lengte, ik groeide er namelijk nooit helemaal uit". Heel veel paardeneigenaren hebben al ontdekt dat Erica in praktijk ook erg goed met grote paarden kan omgaan en last but not least, ook in stresssituaties, het hoofd heel koel kan houden.

 

 

 

HENDRIKE VREEMAN

Hendrike had eerst fysiotherapie gestudeerd en was daar al heel jong mee klaar. Na twee jaar als fysiotherapeute gewerkt te hebben, besloot ze alsnog een hele ander studie te gaan doen. Tot haar grote vreugde werd ze alsnog ingeloot voor Diergeneeskunde.

In 2009 rondde ze monotraject Paard af, deed bijzonder leuk onderzoek naar "ezels en het vermeende effect van een praam" (net even anders). Dit past bij haar vrolijke aard, in combinatie met kritisch willen nadenken over aannames. Ze volgde een paardeninternship in Palmerston North en werkte daarna bij verschillende Nederlandse praktijken al veel met paarden.

Voor Paardendokters kwam haar beslissing in 2013 liever in onze regio te willen wonen, heel goed uit. We zochten een ervaren arts en dan iemand die theorie goed in praktijk kan brengen en die bijvoorbeeld bij lichamelijk zwaarder werk zoals gebitsverzorging, niet naar huis wil gaan voor de klus echt helemaal goed geklaard is. Gelukkig kwam Hendrike bij ons langs, zij was toen al erkend Paardenarts en we zagen al snel, dat Hendrike in haar werkzaamheden bepaald niet om de brei heen wil draaien.

Theoretisch goed onderlegd maar ook handig en doortastend in de praktijk, is in dit vak een belangrijke combinatie.

Haar interesse in paardengeneeskunde is tevens ruim, zo volgt ze naast algemene nascholingen over eerste lijns dienstverlening bijvoorbeeld ook de cursus Voedingsconsulent. Aangepaste voeding kan soms namelijk ook een effectief medicijn zijn. Hendrike haar passie is goede dienstverlening in de eerste lijn.

 

LEONIE MEIJS

In 2017 waren onze dagen soms op eens echt te vol. Zo ging Leonie eind 2017 met ons mee lopen en al snel besloten we, dat ze echt heel goed in het team past! 

Leonie is haar hele jeugd met paarden in de weer geweest, heeft ook gewerkt als stalmedewerker, groom enz. Zo ervaarde ze in praktijk al, dat bij plotselinge paardenproblemen een goede kwaliteit en begeleiding van een arts in eerste en tweede lijn, opeens heel belangrijk kan worden.

Leonie is in 2017 met onderscheiding in Gent afgestudeerd. Ze heeft bewust gekozen om zich eerst via stages verder te gaan verdiepen in gedegen beheersing van de eerste lijn. Leonie beschikt over de specifieke bescheiden en nauwkeurige manier van denken en handelen, die wij zo graag bij een arts zien.

Uiteraard heeft zij ook veel interesse in omliggende gebieden. Zo heeft ze inmiddels ook al de opleiding Chiropractie aan de Backbone Academy, Buxtehude, Duitsland afgerond, wat heel leuk is want nu hebben we kennis van chiropractie en osteopathie in huis.

 

ROXANNE RUIGROK

Roxanne volgde de opleiding dierenartsassistente paraveterinair aan het Groenhorst College in Barneveld. Zij kwam in 2008 in dienst bij Paardendokters en werkt veelal op de praktijk. Ze heeft dus inmiddels ongelofelijk veel paardenbenen geschoren en blessures in beeld gezien.

Roxanne begon op 5-jarige leeftijd met voltige. Na twintig jaar staat Roxanne nog steeds haar rondjes op het paard en traint hier erg hard voor. Dit jaar gaat ze als meedoen op de Olympische Spelen.

"Ik vind voltige een hele mooie sportcombinatie, want wil liever niet kiezen tussen turnsport op niveau en het omgaan met paarden".

Sinds kort rijdt Roxanne ook paard, dan slaat ze de radslag en salto over, maar draagt ze wel een cap. Want dan is de cap verplicht, logisch toch?

 

JACQUELINE COSTER

Jacqueline Coster werkt mee als assistente in de praktijk.

In 2008 volgde ze de cursus zadelpasser (MSFC) en zijn er daarna op de praktijk heel veel totaal verschillende zadelproblemen in aktie gezien. Ook verkocht ze tot 2012 zelf zadels, van verschillende leveranciers. Door het werken met aanpasbare zadels en veel verschillende modellen en materialen kon ze in die tijd dit vakgebied echt goed vanuit meerdere kanten leren kennen.

In 2017 volgde ze ook de cursus lymfedrainage, oedemen en lymfetaping om eigenaren te kunnen leren goed om te gaan met paarden met lymfeproblemen. Op dit moment is ze zich aan het verdiepen in de humane NGS-opleiding sportmasseur.

Op de foto nog met haar geliefde Gibraldi merrie.

 

INDELING MEDEWERKERS

Vier erkende paardenartsen maar ook een duidelijk bericht, niet iedere paardenarts in onze praktijk exact dezelfde kennis en ervaring op dezelfde gebieden. Bij het indelen van de planningen tijdens het spreekuur letten wij er goed op, dat ieder paard de kennis ontvangt, die het op dat specifieke moment nodig heeft.

We dragen onderling veel kennis over, maar kunnen niet elkaars hoofd even meenemen. Mochten we onverhoopt iets onverwachts bij het paard zien, dan schuiven we natuurlijk alsnog door. In een kleinere regionaal werkende praktijk, voelt iedere arts zich nog altijd heel betrokken, bij het wel en wee van “onze” patienten.