Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

PPID

 

De pagina is op 25 januari aangepast.

PPID BIJ OUDERE PAARDEN

Weet u nog niet wat PPID is, dan kunt u er hier iets meer over lezen. Vroeger noemde men het de ziekte van Cushing. Na specifieker onderzoek naar de werking van deze aandoening bij een paard, noemt men het PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction.) Bij PPID is de aanmaak van hormonen ontregeld, waardoor een sterk verhoogd risico op ziekte ontstaat. PPID komt veel voor bij oudere paarden, uit studies blijkt dat 15-30% van de paarden ouder dan 15 jaar lijdt aan PPID en daardoor klachten ontwikkelen. In de natuur worden paarden gemiddeld niet zo oud.

Het komt ook wel voor bij jongere paarden (meestal wel ouder dan 10 jaar), maar gelukkig wel minder.

 

 

SIGNALEN PPID

In een vroeg stadium zijn de signalen meestal: gedragsveranderingen, sloomheid , vertraagde verharing , op bepaalde plekken overbeharing, verandering van de lichaamsvorm of abnormale vetverdeling. In verdergevorderd stadium: een compleet afwijkende vacht (lang en krullend) , of een hangbuik, abnormaal zweten, verlies van spiermassa, veel drinken/plassen , infecties zoals hoefabcessen, verhoogd bloedsuikergehalte, hoefbevangenheid, zenuwverschijnselen of blindheid.

 

HET BELANG VAN DE DIAGNOSE

Bij twijfel omtrent aanwezigheid van PPID, kunnen we door middel van onderzoek het ACTH gehalte in het bloed bepalen. Bij paarden met PPID is deze waarde namelijk verhoogd. Het vroegtijdig diagnosticeren van PPID is zinvol, omdat we de kans op bijkomende soms zeer vervelende ziekteverschijnselen, zoals chronische hoefbevangenheid, via medicatie fors kunnen verminderen. Tijdige diagnose werkt dus sterk preventief en kan eenvoudig ingezet worden zodra er vermoeden is dat PPID een rol speelt.

 

BEHANDELING PPID

Vroeger was er voor paarden geen geregistreerd medicijn en noemden we PPID "cushing". We schreven dan een recept uit en paardeneigenaren konden dan pergolide bij de apotheek halen. Dit is verleden tijd, sinds oktober 2012 is er een middel voor de behandeling van PPID bij paarden geregistreerd, onder de naam Prascend. Prascend is zeer nauwkeurig samengesteld en hoeft slechts eenmaal daags gegeven worden. De meeste paarden verdragen dit middel goed. Indien een groot paard deze medicatie nodig heeft, bedragen de kosten ongeveer 1,60 per dag. Hierbij gaan we uit van het gemiddelde van 1 tablet per dag. Ponies zitten meestal op de halve of op een kwart tablet per dag. Het duurt vaak een tijdje voordat het effect van de behandeling zichtbaar is en het paard weer terugkeert naar zijn normale uiterlijk en gedrag. Bij de meeste paarden treedt verbetering op tussen 6 -12 weken na het starten van de behandeling.

 

SUCCES EN VOEDING

We hebben de levenskwaliteit van vele oudere paarden met PPID inmiddels echt goed kunnen verbeteren via medicatie en gericht voedingadvies. We moeten het belang van goede voeding en voldoende beweging hier zeker niet onderschatten.

Het “succes” bij aanpassing in de verzorging, is natuurlijk heel erg prettig, eigenaren met oudere paarden hebben niet zelden een heel bijzondere band met hun paard opgebouwd en zien het paard heel graag onbekommerd genieten van een pretttige oude dag.

In de gevallen dat PPID de oorzaak is van hoefbevangenheid, een gevaarlijke aandoening, is het belangrijk te weten dat medicatie hier progressie kan geven.

Op deze pagina staat foto en videomateriaal van Boehringer

Ontregeling aanmaak hormonen PPID
Aandachtspunt PPID PPID
Soms vreemde beharing PPID
PPID
Soms veel vermagering PPID
PPID snel ontstekingen PPID
Gerichte behandeling PPID PPID
Toch weer helemaal fit PPID