Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie rhino

 

RHINO

De meeste paarden komen regelmatig met rhino in contact. Meestal is dit ongevaarlijk, maar er zijn meerdere verschijningsvormen.

De eerste is de relatief onschuldige verkoudheidsvorm, deze komt vooral bij jonge paarden regelmatig voor. Binnen 5-12 dagen zien we symptomen zoals hoesten, koorts, een snotneus en/of dikke benen. Meestal blijft het bij een mild verlopende infectie. Soms komt hier bronchitis bij, gaat de infectie in het oog zitten (witte vlekken) of wordt het overactief in de keel, complicaties die vragen om adequate behandeling. Ten tweede kennen we de abortusvorm waarbij drachtige merries hun veulen verliezen en ten derde de neurologische vorm waarbij het virus de ruggenmerg gaat aantasten. Symptomen van de neurologische vorm zijn meestal een slappere staart en ataxie (¨het lijkt alsof het paard dronken is¨). De verlammingsverschijnselen kunnen tot blijvende schade leiden.

 

UITGEBREIDERE INFORMATIE OVER RHINO

Het is belangrijk bij de overweging voor enting tegen rhino, te weten wat het exact is. Zie de informatiepagina over rhino. Enting is slechts een onderdeel van de maatregelen die u kunt nemen. Zo kan het bijvoorbeeld zeer belangrijk zijn, geen nieuwkomers met koorts op stal te accepteren, voordat het paard getest is. 

 

VOORKEUR VACCIN

Een enting is een vreemde lichaamsstof en kan bijwerkingen geven. Het vaccin voor rhino dat wij normaal gebruiken en waar we nog nooit sterke bijwerkingen zagen, is gelukkig weer leverbaar. Rhinovaccins van andere leveranciers, hebben wij, wellicht toevallig, geen goede ervaring mee dus verstrekken wij liever niet.