Close Menu
Spoed? Bel 06 55 37 00 00 Op spoednummer geen APP/SMS (doorgeschakeld)
Geen spoed? Bel dan tijdens spreekuur
Ma t/m vr van 8.00 - 9.00 uur: 0252-534340

Vaccinatie tetanus

 

TETANUS

Paarden zijn veel gevoeliger voor tetanus, dan mensen.

 

FREQUENTIE VACCINATIE

Vroeger ging tetanus altijd mee met influenza, maar dat is niet meer zo sinds er goede aparte entingen mogelijk zijn.

Er geldt, net als bij influenza, een basisvaccinatie voor tetanus. Daarna schat men in dat de tetanusvaccinatie eens in de twee jaar gegeven moet worden, om de bescherming op peil te houden.

BIJWERKING

Omstandigheden kunnen altijd samenlopen en een enting is een stof die van buiten het lichaam komt. Neem bij twijfel temperatuur op en bij verhoging contact.

 

WAT DOET TETANUS ?

Tetanus heeft een zeer naar en heftig ziekteverloop en heeft uiteindelijk meestal een dodelijke afloop. Natuurlijk kunnen wij het dier direct laten in slapen. Het lastige is dat de kleine kans op herstel eigenaren ook kan doen besluiten tot het einde te wachten en behandelen. Het paard moet voor de kleine resterende kans, dan echter door een zeer zwaar ziektetraject. 

Iedere arts of eigenaar die in praktijk al een keer tetanus heeft zien toeslaan op een paard of pony, ontwikkeld een hogere waardering voor het feit dat verreweg de meeste paarden, via entingen zeer goed beschermd tegen tetanus zijn. Wij hebben tetanus helaas al meerdere keren in actie gezien, bij eigenaren die enten waren vergeten of niet vergeten, maar ten onrechte aan namen dat het niet zo nodig was voor de pony enz. Zo zijn wij de enting steeds meer gaan waarderen.

De tetanusbacterie kan zich al in een heel klein wond(je) vermeerderen. Het produceert een gif, dat via de bloedbaan in het zenuwstelsel terechtkomt. De tijd tussen het moment van besmetting en eerste verschijnselen van de ziekte bedraagt meestal 7-10 dagen. Het gif gaat nu kramp in het lichaam veroorzaken. Vaak zien we deze het eerst in de kauwspieren; daarom noemt men tetanus ook wel “kaakklem”. Ander kenmerk is het verschijnen van het derde ooglid en stuiptrekkingen bij licht geluid. De verdere verspreiding van het gif door het lichaam, zorgt voor een bijzonder naar, kramperig ziekteverloop. Zodra het vitale spieren pakt, gaat het paard verliezen.

Behandeling van een geïnfecteerd paard is kostbaar en erg vaak niet effectief meer. Uit onderzoeken is gebleken dat bijna 90% van de paarden die tetanus krijgen overlijden. Tetanus in actie is een bijzonder agressieve bacterie, we zijn in veel gevallen niet in staat deze te stoppen. 

Echter, doordat nagenoeg alle paarden schematisch ingeënt worden, komt tetanus nu gelukkig nog maar zelden voor. Als verzorger van een paard, is het verstandig zelf ook geënt te zijn.